Festiwal kulinary "Cieszyńskie Smaki"

Festiwal kulinary "Cieszyńskie Smaki"
fot. materiały organizatorów
Data rozpoczęcia: 09:00 12-06-2010
W dniu 12 czerwca na Rynku w Cieszynie odbędzie się Festiwal Kulinarny „Cieszyńskie Smaki”, organizowany w ramach obchodów 1200-lecia legendarnego założenia Cieszyna przez Biuro Promocji i Informacji Urzędu Miejskiego.

Jakie atrakcje czekają na miłych gości?

W ramach „Cieszyńskich Smaków”, objętych patronatem Euro-Toques Polska (Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy), przeprowadzone zostaną konkursy kulinarne dla profesjonalistów oraz szkół gastronomicznych. Zawodnicy będą zmagać się z wyzwaniem na przyrządzenie najbardziej smakowitej, cieszyńskiej potrawy. Kucharzy oceniać będzie profesjonalne jury w składzie: Jean Bos – Prezes Euro – Toques Polska, Wiesław Wróblewski – Prezes Beskidzkiego Klubu Kulinarnego, Robert Sowa – Mistrz Kulinarny, Honorowy Prezes OSSKiC, Karel Drapal – Członek Zarządu Czeskiego Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników, Waldemar Hołówka – Winterhalter, OSSKiC, Wolfgang P. Menge - Vicepresident Euro-Togues International.

Festiwalowi towarzyszyć będzie kiermasz kulinarny, a także będzie można posmakować gulaszu cieszyńskiego, który zostanie przygotowany na ogromnej patelni o średnicy 1,7m. Dochód ze sprzedaży porcji gulaszu zostanie przeznaczony na wybrany przez burmistrza Cieszyna cel charytatywny oraz jako wsparcie dla podopiecznych Fundacji Braci Golec.

Podczas Festiwalu będzie można także kupić m.in.: smaczne cieszyńskie kołacze Koła Gospodyń Wiejskich Cieszyn – Mnisztwo, potrawy przygotowane przez Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie, a także przysmaki kuchni góralskiej – oscypek grillowany zawijany w boczku i karczek zbójnicki. Ze smakołyków z czeskiej strony będzie można spróbować smakowitych żeberek i golonki. Bariści z firmy Commercio Polska częstować będą przybyłych na cieszyński rynek wyśmienitą kawą oraz dadzą niesamowity pokaz fantazyjnego parzenia tego napoju. W trakcie zmagań konkursowych kucharzom i zgromadzonej publiczności przygrywać będzie kapela Torka. Swoimi umiejętnościami gry m.in. na skrzypcach i heligonkach wykażą się także uczniowie Fundacji Braci Golec.

Niewątpliwie fascynujące widowisko zapewnią pokazy mistrzów kuchni: Waldemara Hołówki „Kuchnia starodawna czyli co Cieszyniacy jedli 1200 lat temu” oraz Jeana Bosa „Kuchnia molekularna czyli co Cieszyniacy będą jedli za 1200 lat”. Jean Bos, niegdyś szef kuchni w pałacu księcia Rainera w Monako, a także zdobywca tytułu „Najlepszego Kucharza Świata”, przygotuje potrawy z pomocą niesamowitych technik kuchni molekularnej.

Przebieg konkursów gastronomicznych oraz pokazów kulinarnych będzie można śledzić na bieżąco na ustawionym na rynku telebimie.

Ponadto w trakcie Festiwalu zaprezentowany zostanie drugi dukat cieszyński o nominale 7 LESZKÓW oraz okolicznościowy bon o nominale 20 PIASTÓW CIESZYŃSKICH. Rozstrzygnięty zostanie także konkurs na nazwę cieszyńskiego ciastka przygotowanego na obchody Jubileuszu 1200 - lecia legendarnego założenia Cieszyna.

O godzinie 21.00 wystąpi gwiazda wieczoru – zespół Myslovitz.

W niedługim czasie po zakończeniu „Cieszyńskich Smaków” zostanie przygotowana publikacja podsumowująca Festiwal, zawierająca także wiele przepisów na cieszyńskie potrawy.
Więcej informacji na stronie festiwalu.

InSilesia.pl Graviteo Encja.com inwroc.pl inNews.pl
Innowacyjna Gospodarka Europejski Fundusz Rozwoju Regionu