Co zabija nasze zmywarki

26-03-2018
|
Co zabija nasze zmywarki
źródło:
W całym kraju funkcjonuje około 4,5 mln zmywarek. Oznacza to, że pracują już w co trzecim polskim domu. Zmywarki to jedne z najczęściej psujących się sprzętów AGD. Co zazwyczaj ulega uszkodzeniu i co zrobić, żeby ze sprzętu korzystać jak najdłużej?

W zmywarki wyposażone jest już niemal co trzecie z 14 mln gospodarstw domowych w Polsce (wg danych Głównego Urzędu Statystycznego). W 2016 r. używanie zmywarki deklarowało 28 proc. gospodarstw domowych na wsi, w mieście nieco więcej, około 30 proc. Całkowita liczba urządzeń do mycia naczyń pracujących na co dzień w Polsce to około 4,5 mln sztuk. To, czego nie wskazują dane GUS to fakt, że zmywarki to jedne z najbardziej awaryjnych sprzętów AGD. Uwagę zwraca natomiast inna prawidłowość – mianowicie, zgłoszeń uszkodzenia zmywarek częściej dokonują kobiety (55% wszystkich zarejestrowanych przypadków*), chlubny wyjątek stanowi woj. podkarpackie, gdzie aż 53% przypadków zgłaszanych jest przez mężczyzn. Na drugim biegunie znajduje się Podlasie i Pomorze Zachodnie, gdzie aż 6 na 10 zgłoszeń dokonywanych jest przez kobiety. Czyżby mężczyźni na Podkarpaciu zmywali częściej? A może gorzej radzą sobie z obsługą sprzętu? Jak użytkowane są zmywarki i co decyduje o ich awaryjności?

 

- Na pewno byłbym ostrożny z wnioskiem, że to mężczyźni na Podkarpaciu gorzej radzą sobie z obsługą zmywarek. Wolałbym myśleć, że są prawdziwymi dżentelmenami i biorą obowiązek zgłoszenia uszkodzeń na siebie – mówi Przemysław Mysłek, doradca z RTV Euro AGD specjalizujący się w produktach AGD. - Myślę, że płeć ma tu mniejsze znaczenie, kluczowa jest jakość wody, częstotliwość wykorzystywania sprzętu i to, w jaki sposób przygotowujemy naczynia do zmywania. Zmywarki wbrew pozorom to delikatne sprzęty, wyposażone w coraz więcej funkcji i naszpikowane elektroniką. Jeśli mamy zakamienioną wodę i co gorsza nie czyścimy naczyń z resztek jedzenia, prawdopodobieństwo awarii rośnie - dodaje Przemysław Mysłek.

 

Woda największym wrogiem zmywarek

Nie każdy zdaje sobie sprawę, że największym wrogiem zmywarek (i w ogóle „mokrego” AGD, czyli takiego, które do pracy wykorzystuje wodę) jest właśnie woda. Z naukowego punktu widzenia chodzi o sole i chlorki, które wytrącają się z wody i osadzają na częściach urządzenia w postaci tzw. kamienia. Efekt twardej wody, choć daje na siebie długo czekać, może narazić użytkowników na duże koszty związane z ewentualnymi naprawami. Jeśli po zakończeniu pracy zmywarki naczynia pokryte są matowymi smugami, to znaczy, że woda jest twarda. Im jest twardsza, tym bardziej spada wydajność zmywarki i rośnie ryzyko awarii.

 

- Woda to cichy i bardzo cierpliwy zabójca „mokrego” AGD. Odkładający się w sprzęcie kamień daje o sobie znać dopiero w 3, 4 i 5 roku funkcjonowania. Jak się zabezpieczyć? Ubezpieczenie sprzętu, tzw. przedłużone gwarancje to praktyczny sposób wydłużenia okresu użytkowania sprzętu. W razie awarii po upływie gwarancji producenta, to ubezpieczyciel zapłaci za naprawę, a jeśli nie będzie możliwa za wymianę sprzętu na nowy – zauważa doradca RTV EURO AGD.

 

Co jeszcze uszkadzamy w zmywarkach i jak o nie dbać, żeby służyły jak najdłużej?

 

Jak wynika z danych RTV EURO AGD najczęstsze przyczyny uszkodzeń zmywarek to:

1.         Zaniedbywanie czyszczenia filtra z resztek jedzenia – sprzęt nie wykonuje cyklu mycia, następuje zatkanie komory hydrostatu.

2.         Zatkane otwory w ramieniu natryskowym przez resztki jedzenia – skutkują nieskutecznym myciem.

3.         Niedrożny odpływ – blokuje rozpoczęcie cyklu mycia.

4.         Uszkodzenia mechaniczne rolek/prowadnic kosza – spowodowane nieumiejętnym wysuwaniem.

5.         Urwane drzwi – uszkodzone zawiasy w następstwie przeciążenia.

6.            Uszkodzenie ramienia natryskowego – spowodowane niewłaściwym umieszczeniem naczyń w koszu.

 

Widać wyraźnie, że istotną grupę uszkodzeń zmywarek stanowią uszkodzenia mechaniczne, które nie wynikają z przyczyn wewnętrznych, czy też wad sprzętu, co sprawia, że nie będą chronione przez 2-letnią gwarancję producenta. Jak użytkować sprzęt, żeby służył nam jak najdłużej?

 

- To często sposób użytkowania decyduje o tym, jak długo sprzęt będzie sprawny. Duża część uszkodzeń wynika z niestosowania się do instrukcji obsługi, czy też nieuwagi i niefrasobliwości obsługujących urządzenie. Jak zabezpieczyć się na takie sytuacje? Czytajmy instrukcję, usuwajmy resztki jedzenia z naczyń, czyśćmy i konserwujmy sprzęt. Jeśli nie mamy do siebie i pozostałych użytkowników zaufania, warto zainwestować w ochronę od nieumyślnych uszkodzeń. Posiadając ubezpieczenie w wariancie pełnym, nawet jeśli uszkodzenie powstanie z naszej nieostrożności czy nieuwagi za naprawę lub wymianę nie zapłacimy z własnej kieszeni. Jesteśmy zabezpieczeni w każdej sytuacji, a koszt przedłużonej gwarancji w porównaniu z kosztami ewentualnych napraw jest niewielki – podsumowuje Przemysław Mysłek.

 

 

*Dane RTV Euro AGD

 

InSilesia.pl Graviteo Encja.com inwroc.pl inNews.pl
Innowacyjna Gospodarka Europejski Fundusz Rozwoju Regionu