Pyszne, gorące zupy na chłodne dni

30-10-2017
|
Dodał: IP IP
Pyszne, gorące zupy na chłodne dni
źródło:
Pyszne, gorące zupy na chłodne dni

Jesienią mamy ochotę, aby zjeść coś ciepłego, co szybko i skutecznie nas rozgrzeje. W chłodniejsze dni warto wybrać zupy, które są nie tylko bardzo smaczne, ale i proste w przygotowaniu. Wbrew pozorom możemy jadać je nie tylko na obiad. Talerz gorącej zupy idealnie sprawdzi się też jako lżejszy posiłek na kolację czy lunch do pracy. O tej porze roku warto sięgać nie tylko po te tradycyjne, dobrze znane smaki, ale także odkryć nowe oblicze tego posiłku. Nie czekaj więc i już dziś poznaj pomysły na oryginalne, rozgrzewające zupy, którymi zachwycisz najbliższych!

O tej porze roku smakują najlepiej

 

Miska pysznej zupy to najlepszy pomysł na jesienno-zimowy obiad. Chociaż sięgamy po nie przez cały rok, to właśnie teraz smakują wyjątkowo, bo skutecznie rozgrzewają nasz organizm. Z tym zadaniem najlepiej radzą sobie gęste zupy lub te o kremowej konsystencji. Zupa to też świetny pomysł na włączenie do codziennego jadłospisu dodatkowej porcji warzyw, pełnych wartościowych składników odżywczych. Poza tym sposobów na przygotowanie zup jest wiele, dlatego z pewnością nie zabraknie nam pomysłów, aby codziennie podać bliskim inną zupę, która zachwyci smakiem.

 

Wielbicielom tradycyjnych smaków polecamy linię Zup Nasza Specjalność WINIARY. Zupę Grzybową z tej linii, możemy wzbogacić poszatkowaną kapustą, a Jarzynowa wspaniale będzie smakować z mięsem wieprzowym lub kaszą jęczmienną. Wszyscy, którzy lubią warzywne smaki koniecznie powinni spróbować Zupy Brokułowej Jak u Mamy WINIARY w formie zupy-kremu oraz Zupy Ogórkowej Jak u Mamy WINIARY z dodatkiem mielonego mięsa i ryżu. Wystarczy kilka składników, aby odmienić ulubione smaki i swoją kulinarną fantazją zaskoczyć najbliższych.

Rozgrzewająca zupa w niecodziennym wydaniu

W przygotowaniu pysznych jesienno-zimowych zup świetnie sprawdzi się także nowość – płynne Koncentraty z przyprawami marki WINIARY – pomidorowa i barszcz czerwony. Jeśli lubisz łączyć tradycyjny smak z niecodziennymi dodatkami, koniecznie skorzystaj z naszego przepisu na Barszcz czerwony z kaszą bulgur z jabłkiem i daj się kulinarnie zaskoczyć! Przekonaj się, że barszcz pysznie smakuje nie tylko od święta, a pyszna zupa nie wymaga wcale długotrwałych przygotowań ani dużej liczby składników...

Składniki

*                   WINIARY Barszcz czerwony Koncentrat z przyprawami (1 słoik)

*                   Kostka do Smaku warzywna WINIARY (1 sztuka)

*                   Cebula (1 sztuka)

*                   Czosnek (2 ząbki)

*                   Masło (3 łyżki)

*                   Kasza bulgur (1 szklanka)

*                   Majeranek (1 łyżka)

*                   Kwaśne, małe jabłka (2 sztuki)

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę, a czosnek siekamy. Następnie podsmażamy cebulę na 2 łyżkach masła do chwili, aż będzie miękka. Pod koniec dorzucamy czosnek. Całość zalewamy 2l wody. Dodajemy Barszcz – koncentrat z przyprawami WINIARY oraz Kostkę Bulionową WINIARY. Na końcu wsypujemy kaszę i gotujemy razem z zupą, aż kasza będzie gotowa. Jabłka myjemy i kroimy w plastry razem ze skórką. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła. Wrzucamy pokrojone jabłka i smażymy, aż się przyrumienią. Na koniec dodajemy majeranek, odrobinę soli i pieprzu. Gotową zupę podajemy ze smażonymi jabłkami i… delektujemy się zaskakującym, aromatycznym smakiem! Pycha!

 

InSilesia.pl Graviteo Encja.com inwroc.pl inNews.pl
Innowacyjna Gospodarka Europejski Fundusz Rozwoju Regionu