Co trzeba wiedzieć o uprawie owoców i warzyw w szklarni?

04-08-2017
|
Dodał: adventure_media
Co trzeba wiedzieć o uprawie owoców i warzyw w szklarni?
źródło:
Kontrolowane warunki „atmosferyczne”, walka ze szkodnikami przy pomocy ich naturalnych wrogów, ochrona przed zanieczyszczeniami drogowymi - to tylko niektóre zalety uprawy w szklarni. Poznaj je wszystkie! Przekonaj się także, w czym tkwi sekret doskonałego smaku polskich truskawek.

Charakterystykę upraw owoców i warzyw w szklarniach przybliżają przedstawiciele Gospodarstwa Ogrodniczego w Ryczywole S.C., które jest laureatem Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. 

Firma z Ryczywołu (woj. mazowieckie) prowadzi największą w naszym kraju uprawę malin pod osłonami, oferuje ponadto truskawki, jeżyny oraz pomidory i ogórki gruntowe. W obecnej postaci gospodarstwo działa od 2008 roku, ale należące do niej szklarnie liczą sobie już ponad 30 lat. Poza sezonem gospodarstwo zatrudnia 60 osób, w czasie zbiorów liczba pracowników sięga nawet 200 osób. - Dobre i zdrowe jedzenie jest jedną z naszych największych pasji, dlatego mamy głębokie poczucie odpowiedzialności i uczciwości wobec naszych Klientów - zapewniają reprezentanci gospodarstwa z Ryczywołu.

Jak uprawa wygląda w praktyce? - Dzięki kontroli wilgotności powietrza nie ma potrzeby stosowania fungicydów chroniących uprawę przed chorobami grzybowymi. Kontrola wilgotności powietrza i temperatury pozwala stworzyć najbardziej korzystne warunki nie tylko roślinom, ale także naturalnym wrogom szkodników niszczących plony w szklarni. Na przykład w walce z Przędziorkiem pomaga nam Dobroczynek szklarniowy. Optymalnymi warunkami do rozwoju samicy Dobroczynka jest temperatura w wysokości 25-30 st. Celsjusza i wilgotność powietrza powyżej 70%. Na plantacjach polowych, w otwartej przestrzeni, zapewnienie takich warunków nie jest możliwe - podkreśla Jacek Pospiszyl, reprezentujący mazowieckie gospodarstwo. W szklarni nie istnieje także problem zanieczyszczeń drogowych czy kwaśnego deszczu - pod dachem szklarni rośliny są bezpieczne.

- W szklarni optymalne ilości nawozu i wody są precyzyjnie dozowane przez urządzenie sterowane programem komputerowym. Nasza stacja meteo rejestruje warunki atmosferyczne (jak ilość energii słonecznej, wielkość opadu, prędkość wiatru itp.) i na podstawie tych parametrów zarządza systemem - wyjaśnia przedstawiciel gospodarstwa. - Z kolei równomierne rozproszenie światła pozwala zapewnić roślinom zrównoważoną temperaturę dobową. Dzięki temu liście roślin nieprzerwanie wytwarzają asymilaty i przetwarzają je w cukry gromadzone w owocach - mówi J. Pospiszyl. 

To właśnie panujące w Polsce warunki atmosferyczne są tajemnicą doskonałego smaku rodzimych owoców. Uprawa malin i truskawek nie wymaga zbyt wysokich temperatur, ale dużej ilości słońca. - Umiarkowany klimat bardziej sprzyja produkcji truskawek niż upalny na południu Europy. Wysokie temperatury i słońce za dnia oraz chłodniejsze noce pozwalają truskawce gromadzić energię, dzięki czemu owoce są słodkie i soczyste. W krajach południowych truskawka zużywa tę energię na „ochłodzenie się” nocą, intensywnie transpirując wodę, to dlatego truskawki sprzedawane z importu z ciepłych krajów są co prawda wyrośnięte i intensywnie czerwone, ale niestety mało słodkie - podsumowuje Jacek Pospiszyl.

Potwierdzeniem najwyższej jakości owoców opisywanej firmy są m.in. certyfikaty Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” i tytuły TOP PRODUKT, które Loża Ekspertów przyznała Deserowej truskawce i Deserowej malinie. Tytułem TOP PRODUKT honoruje się tylko żywność, która od specjalistów z branży spożywczej otrzyma maksymalne noty (same „10”) za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny.Owoce zostały nagrodzone podczas XXIV atestacji żywności organizowanej w ramach programu „Doceń polskie”. 

* * *
Autor tekstu: Anna Koza/Adventure Media

* * *

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl 

Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Klubu Szefów Kuchni. Twórca programu „Doceń polskie” jest  także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych. 

* * *
KONTAKT:
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl

Kontakt dla mediów:
Anna Koza
anna.koza@adventure.media.pl
Adventure Media s. c. Agencja Public Relations
www.adventure.media.pl
tel. 780 115 953
tel. 32 724 28 84
fax 32 417 01 70

InSilesia.pl Graviteo Encja.com inwroc.pl inNews.pl
Innowacyjna Gospodarka Europejski Fundusz Rozwoju Regionu